Baiklah uollss so today iolll nk share resipi yang memang sedap dan yang penting mudah untuk dibuat iaitu POPIA BERGEDIL. Resepi ioll ni untuk 10-12 biji popia. Tanpa buang masa lets get started !!!!.
Bahan-Bahan Popia Bergedil:
1. Kulit Popia (10-12 helai)
2. Isi Ayam/Daging ( iolls guna daging burger tu je 2 senang)
3. Kentang (3 Biji)
4. Daun Bawang (2-3 Batang)
5. Cili (Ikut suka)
6. Serbuk Lada Hitam (Optional)
7. Telur Ayam (2 Biji)
Bahan- Bahan Sos Kicap
1. Cili Kering (6-7 Tangkai)
2. Cili Padi (3-4 Tangkai)
3. Bawang Merah ( 2-3 Biji)
4. Bawang Putih (3 Ulas)
5. Gula Merah/Melaka (2-3 Inci)
6. Kicap Manis (Suku Cawan)
7. Sos tiram (satu sudu/ optional)
8. Garam dan Cukup Rasa secukupnya
Cara Penyediaan
1. Goreng kentang tersebut sampai masak. Setelah itu gaulkan kentang dan isi ayam/daging di dalam satu bekas sehingga sebati. (Gaul masa panas sebab kentang tu masih lembut)
2. Setelah itu masukkan daun bawang, bawang, cili, dan serbuk lada hitam ke dalam bekas tersebut dan gaul sehingga sebati.
3. Setelah sebati boleh lah letakkan di atas kulit popiah dan gulung kan popia anda seperti biasa. Seal kan penghujung kulit popia anda dengan air supaya ianya melekat.
4. Usah menyediakan kesemuanya, sekarang rendamkan popia tersebut kedalam telur dan boleh mula menggoreng. Ianya mengambil masa 15-20 minit untuk masak bergantung kepada api ketika memasak.
5. Untuk membuat sos kicap pula kisar cili kering, cili padi, bawang puting, bawang merah (jangan lupa masukkan air ketika mengisar).
6. Selepas kisar masak bahan kisaran tersebut menggunakan api yang perlahan. Masukkan juga gula melaka, sos tiram, kicap dan garam/ cukup rasa kedalam sos kicap tersebut.
7. Setelah semuanya sebati dan mendidih ianya siap untuk dihidang bersama popia bergedil.
*** Kalau uoll nk try resipi lain yang senang boleh tekan link ni -----> Resepi sardin paling senanggggg dan sedap !
SELAMAT MENCUBA. XOXO
Comments
Post a Comment